hotelhappy

Peglana kobasica

Kada pomislite na Srbiju, verovatno vam prvo padnu na pamet slikoviti pejzaži, gostoprimstvo ljudi ili bogata istorija. Ali, srpska kuhinja je nadaleko poznata po svojim izvanrednim jelima. U srcu naše gastronomske ponude nalazi se jedan poseban specijalitet – peglana kobasica. Ovaj delikates potiče iz jugoistočnog dela Srbije, tačnije iz Pirotskog okruga, regije poznate po svojoj bogatoj kulinarskoj tradiciji i zanatskoj veštini.

Peglana kobasica

Vrhunski specijalitet sa dugom istorijom

Peglana kobasica je autentičan srpski specijalitet koji se pravi od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima. Pretpostavlja se da potiče još iz doba Turaka. Za njenu pripremu koriste se pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, što su sve posne vrste mesa. Za mnoge, najbolje je magareće meso. Svinjsko meso se nikada ne koristi, kako zbog brzog kvarenja, tako i zbog turskog uticaja i ishrane muslimana. Samo najkvalitetnije meso se koristi – bez žila, masnoća, loja i drugih neželjenih primesa. Ono se melje i meša sa pažljivo odabranim začinima.

Specifičan proces pripreme

Jedna od karakteristika peglane kobasice je njena ljutina, koja može biti diskretna ili intenzivna, ali njena magija leži upravo u specifičnosti i različitosti ukusa. Nakon što se meso začini i napuni u creva, kobasica se vezuje u obliku slova U i suši na promaji. Pirotska klima je idealna za ovaj proces, sa optimalnom temperaturom između -5 i +5 stepeni, bez vlage i velikog mraza. Najbolji period za pravljenje ove kobasice je od kraja novembra do kraja decembra.

Tokom perioda sušenja, kobasice se svaka dva-tri dana peglaju, najčešće flašom, čime dobijaju oblik potkovice. Ovaj postupak, po kojem je kobasica dobila ime, izbacuje vodu iz kobasice i obezbeđuje njenu dugotrajnost.

Pirotska vijagra

Peglana kobasica nije samo ukusan specijalitet već je i prava energetska bomba, bogata punim i intenzivnim ukusima koji zadovoljavaju i najzahtevnije gurmane. Zbog svoje specifične kombinacije mesa i začina, ova kobasica predstavlja pravu poslasticu za čula. Karakteriše je plemenita ljutina, koja se može kretati od blage do intenzivne, ali njena magija leži upravo u toj raznolikosti ukusa.

Ono što posebno izdvaja peglanu kobasicu je njena zrelost i mošusni tonovi mesa, koji pružaju energiju i vitalnost. Za muškarce, ova kobasica simbolizuje snagu i izdržljivost, dok njen bogat i slojevit ukus budi strast i nemir kod žena. Zbog svojih prirodnih sastojaka i načina pripreme, peglana kobasica se često naziva “pirotska vijagra”.

Jedna od ključnih prednosti peglane kobasice je njena ekološka čistoća. Priprema se bez konzervansa, aditiva, veštačkih boja, termičke obrade ili izlaganja kancerogenom dimu. Ovo je potpuni ekološki proizvod, u kojem možete uživati znajući da je potpuno prirodan i zdrav. Svaki zalogaj ove delikatese pruža istinski prirodni doživljaj, bogat nutritivnim vrednostima koje su očuvane tradicionalnim metodama pripreme.

Posluživanje i konzumiranje

Peglana kobasica se može poslužiti pre i posle glavnog obroka. Najbolje se seče milimetarski tanko pod uglom od 75 stepeni, što omogućava da se najbolje arome ovog specijaliteta maksimalno oslobode. Preporučuje se da se žvaće polako i zadržava u ustima što duže kako bi se osetile sve bogate nijanse ukusa koje nosi.

Zbog svoje suvoće, peglana kobasica je idealna za dugotrajno mezetlukanje, a njeno upijanje tečnosti znači da se može konzumirati tokom cele noći uz omiljena pića, bez rizika od preteranog opijanja. Ipak, treba biti umeren – preporučuje se konzumiranje do 150 grama dnevno, posebno za osobe sa srčanim problemima, kako bi se izbegli eventualni rizici.

Peglana kobasica u Hotelu Happy

U Hotelu Happy u Dimitrovgradu, ponosni smo što možemo da vam ponudimo ovaj autentični srpski specijalitet. U našem restoranu, peglana kobasica je više od jela – to je priča koju delimo sa svakim gostom. Poslužujemo je kao deo specijalnog menija koji uključuje najbolje iz srpske kuhinje. Naša preporuka je da je probate uz domaće sireve, masline i sveže pečen hleb. Takođe, savršeno se slaže sa kvalitetnim srpskim vinima poput prokupca ili tamjanike.

Doživite autentične ukuse Srbije

Naš restoran nije samo mesto gde možete jesti – to je mesto gde možete doživeti Srbiju kroz njene ukuse. Svaki zalogaj ovog delikatesa prenosi vas u prošlost, na srpske planine i livade, među vredne ljude koji su čuvali tradiciju i veštinu izrade ovog jedinstvenog specijaliteta.

Rezervišite sto u Hotelu Happy

Dođite i otkrijte čari peglane kobasice u Hotelu Happy u Dimitrovgradu. Rezervišite svoj sto danas i dozvolite nam da vas povedemo na gastronomsko putovanje kroz srpsku tradiciju. 

Posetite nas i otkrijte zašto je baš ova kobasica ponos srpske kuhinje. Čekamo vas da zajedno otkrijemo ukuse tradicije u Hotelu Happy!

Isplanirajte danas svoje nezaboravno Happy iskustvo!

sr_RSSerbian